Katselet mobiililaitteille optimoitua versiota, mutta et näytä käyttävän mobiililaitetta. Klikkaa tästä jos haluat siirtyä normaalille sivustolle.
 
MESTARI 2018
 
Harringan Trissa
om. Eero Keränen
 
 

Trissa on käypäinen koira kotona ja metsällä. Jänisten metkut se on oppinut Kainuunmeren saaristossa, tarkemmin Manamansalossa. Kuusivuotiaalla koiralla alkaa jo olla kokemusta ajamisesta ja suorituksiin on tullut tasaista varmuutta, eikä ajotavasta ole helposti nostettavissa yhtä ratkaisevasti muita parempaa osa-aluetta. Omistajansa tietää kertoa, että jonkin kerran koiralla on arpaonnikin suosinut ja kokeissa eteen on sattunut sopivia jäniksiä, joita Trissa on saanut kyyditä vauhdikkaalla ajollaan. Mestaruuden uusinta lepää neljän peruspilarin varassa: hyvä haku, vauhdikas ajotapa, arpaonni ja yhteistyökyiset ajettavat.

Trissaa kokeissa kuljettavaa Eero Kerästä koeharrastukseen vetää erityisesti hyvä yhteishenki ja tervetulleeksi toivottava ilmapiiri. Mukavana esimerkkinä näistä ovat olleet Savo-Kainuu ottelut joihin saavutaan ajoissa viettämään yhteistä aikaa. Nykyään metsästys- sekä koiraharrastus kilpailevat paljon muiden harrastusten kanssa ajankäytöstä, mutta tuskin tietokoneen kanssa vietetty aika voi ikinä korvata hyvää metsästyspäivää.

Eero Keränen
 
ETELÄ
 
Kuopusmaa Stina
om. Kirsi Haapatalo
 
 

Stina on kotona perheen pahin sohvaperuna, joka ei korvaansa lotkauta edes lasten ryöpytyksille. Tämä rauhallinen ja lempeä sohvaperuna saa itsensä vauhtia, kun auton takakontti aukeaa ja hän aavistaa määränpään. Silloin Stina muuttuu kuin toiseksi koiraksi, aktiiviseksi metsäkaveriksi. Stinalle on kertynyt jo kokemusta vuosien varrella ja hän on parantanut ajosuorituksiaan kokoajan. Yksi tärkeä ominaisuus, jonka Stina on pennusta asti taitanut erinomaisesti on haku: hän hakee periksi antamattomasti eikä metsästysintoa puutu. Onneakin tarvitaan sään, maaston ja ajettavien suhteen, jotta ajot saadaan kulkemaan sujuvasti.

Itse koiraharrastuksen olen saanut ikään kuin verenperintönä, koeharrastuksesta olen tykännyt hyvän ja saman henkisen porukan takia. Lisäksi on ilo katsella, kun koira pääsee tekemään sitä työtä josta hän kaikkein eniten nauttii ja onhan se palkitsevaa meille molemmille jos kokeissakin onnistutaan.

Kirsi Haapatalo

 
Rentun Tirpitz
om. Anne Jakoleff & Kari Hiivola
 
 
 

7,5v Tipi on kotona kiltti, helppo ja leppoisa "sohvakoira" joka tykkää olla innolla mukana arjessa rapsutuksineen jne. Huomatessaan että on metsään lähdön aika, koira muuttuu kuin napista painaen tomeraksi ja innokkaaksi rotunsa edustajaksi. Ajovoittajassa menestyksen ratkaisevat (toivottavasti) mukavat jänikset sekä tasaiset suoritukset molempina päivinä. Maaston tuntevat oppaat ovat myös avainasemassa.

Aikanaan kokeneet beagleharrastajat houkuttelivat lähtemään kokeisiin ekan beaglen Niemelän Jekun kanssa. Jekku saavuttikin kaksoisvalion arvon ja osallistui kerran myös Ajovoittajaan. Myöhemmin aktiivinen toiminta paikallisyhdistyksessä, tuomari / maasto-opas tehtävissä toimiminen sekä uusien koiran omistajien tuominen lajin pariin sekä muutaman pennutuksenkin tehneenä on saanut säilytettyä mielenkiinnon lajiin. Tietysti myös tutustuminen beagleharrastajiin ympäri Suomen on pitänyt mukana koetoiminnassa.

Jarmo ”Japi” Jakoleff, Tipin ohjaaja/treenari

 
Hålandsbotn S-Eikka
om. Markku Salonen & Maria Juntunen
 
 
 

Eikka, tuo 4,5 vuotias ulvoen ajava Norjantuontimme. Kotona Eikka on vallan leikkisä ja eloisa ”pikkuveikka” toiselle beaglellemme.

Koeuraansa vasta aloitteleva Eikka ei ole ollut ”varhaiskypsä”. Metsässä ollessaan on ollut ilo huomata kehitystä eri osa-alueilla iän karttuessa. Eikan ajoääni on kuuluva. Ulvonnan seasta löytyy joskus jopa koomiselta kuulostavia rääkäisyjä. Ajoääntä saisi toisinaan tulla vuolaammin, etenkin ajon kestäessä. Ajovauhti Eikalla on rauhallinen, ollen erittäin jälkitarkkaa.

Mestaruutta Eikka lähtee tavoittelemaan nuoruuden innolla.

Koetoimintaan olemme lähteneet mukaan aikoinaan ensimmäisen beaglemme myötä, koska halusimme lähteä katsomaan mihin koiran kyvyt riittävät.

Ajokokeet ovat pohjimmiltaan hienoja tapahtumia. On antoisaa tavata muitakin alan harrastajia ja olla välillä myös koiranohjaajan sijaan tuomaroimassa, jotta saa laajempaa näkökulmaa omaankin toimintaan. Olipa metsäpäivä tai koe. Pääasia on, että koira pääsee toteuttamaan viettejään.

Markku Salonen & Maria Juntunen

 
 
ITÄ
 
 Labbölen Pipsa
om. Ari Suikkanen
 
 

Pipsa on kotioloissa kiltti ja kuuliainen koira. Beaglelle tyypillistä mukavuudenhalua löytyy myös ja se onkin usein talouden sohvanvaltaaja. Kun metsävarusteita aletaan kaivamaan esiin, niin koirassa tapahtuu herääminen. Viimeistään kun GPS-pannan nähdessään, Pipsa muuttuu täysiveriseksi metsästyskoiraksi. Pipsa syttyi verrattain myöhään, mutta sen jälkeen tulosta on tullut. Parhaita puolia koirassa ovat hyvä ylösottokyky ja iän tuoma varmuus ajotaidossa. Mestaruuden voittoon vaaditaan koiralta huippu onnistuminen sekä tuuria maaston ja ajettavien kanssa sekä asiantuntemusta oppailta.

Kokeisiin lähdin, kun Tarja Kolkka sai meidät houkuteltua edustamaan Kaakon beaglea Mikkelin ystävyysotteluun. Mukana toiminnassa ovat pitäneet hyvä ilmapiiri ja se että tapahtumista on jäänyt kaikkinensa mukava mielikuva.

Ari Suikkanen

 
Huuhkajan Ansa
om. Jaakko Uusi-Kyyny
 
 

Kotona Ansa viihtyy niin sohvalla kuin tarhassakin ja on erinomainen seurakoira. Metsällä into korvaa taidoissa tai olosuhteissa olevia mahdollisia vajavaisuuksia. Ajovoittajassa hyvälläkin koiralla täytyy olla tuuria: voittoon tarvitaan sopivat maastot sekä ennen kaikkea yhteistyökykyiset ajettavat.

Koeharrastus on ollut jatkumoa metsästysharrastukselle. Kilpailuihin on lähdetty, kun tarhaan on sattunut koira jolla on edellytyksiä saavuttaa luokkatuloksia, eli koetoiminta on ollut lisäbonus metsästysharrastukseen. Koetoiminnassa mukana ovat pitäneet sopivassa seurassa vietetyt metsäpäivät. Parhaimmillaan koepäivä avartaa myös omaa näkemystä ajavista koirista.

Jaako Uusi-Kyyny

om. Raimo Kainulainen
 
 
 

Haakon on mainio kotikoira, kova syömään ja saunomaan. Pitää myös isäntänsä hyvässä kunnossa, kun aina iltaruuan jälkeen alkaa pyytelemään lenkille ja lähdettävähän silloin on. Luonteeltaan Haakon on hyvin sosiaalinen, reipas ja ystävällinen. Ajovarmuus on Haakonin parhaita puolia, myös pienellä alueella ja samoja jälkiä tallaavan ns. kynttyrän ajo sujuu usein mallikkaasti, mikä on myös monesti tärkeä ominaisuus kilpailussa. Tietyöskentely ja sujuva ajo jäniksen tuntumassa ovat myös Haakonin vahvuuksia, toki poikkeus vahvistaa säännön niin kuin sanotaan.

Varsinainen koe- ja koiraharrastukseni alkoi vasta tämän kolmannen beaglen myötä 7 vuotta sitten, sitä ennen käytiin vaan normaalisti metsällä ja ammuttiin jäniksiä kun kohdalle sattui. Haakonin kasvattajalla oli vaatimus, että pentua täytyy käyttää myös kokeissa ja silloin tuli annettua lupaus että näin myös toimitaan. Tällä tavoin sain itselle hyvin antoisan harrastuksen joka on tuonut paljon ystäviä ja elämyksiä matkan varrella. Tästä suuri kiitos kuuluu Anne Vornaselle ja Papinniemen kennelille. Ajokokeissa menestyminen on antanut vielä uutta puhtia harrastukseen ja uutta pentua on jo mietitty jonkin aikaa, varmaan sen aika tulee lähivuosina.

Raimo Kainulainen  
LÄNSI
 
Loukonojan Alli
om. Veikko Ojala
 
 

Alli on kotona ystävällinen ja paljon rapsutuksia vaativa eräkaveri ja pennusta lähtien poikkeuksellisen innokas etsimään ja ajamaan jänistä. Monta kertaa kotiinlähtö on viivästynyt kun Alli ei ole halunnut vielä lopettaa jänisjahtia. Ajokoeharrastuksessa minua on pitänyt mukana kasvattamani beaglet ja vuosikymmenten aikana tutuksi tulleet beagleharrastajat. Koetapahtumat ovat mukavan rentoja, niihin kelpaa osallistua, omalla koiralla tai tuomaritehtävissä.

Veikko Ojala

Herkules
om. Tapani Hietala
 
 

Herkules "Herkku" on mieluisa koira kotona ja maailman turuilla. Eräs herkkua näyttelyssä esittänyt henkilö totesi: "Tämän koiran esittämisessä ei kenelläkään ole ongelmia". Luonne on tasainen ja itsenäinen. Herkun valinta pentueesta aikanaan tapahtui kuvan perusteella. Olin kolmantena valitsemassa urosta ja kerroin, että jos jäljelle jää tuo pentu, sen otan. Näin kävi ja yhteiset harrastukset beagleperheessä ovat jatkuneet tähän päivään saakka. Herkun kehitys ajavaksi beagleksi on ollut selvästi hitaampaa verrattuna perheessä olevaan PM-17 beagleen. Eteenpäin on menty tasaisesti ja ajot ovat pidentyneet vähitellen.

Herkun paras ominaisuus on haku ja itsenäinen työskentely. Olen yrittänyt harjoituksissa soveltaa "Kainuun miesten" ohjetta: älä hae koirallesi ajettavaa, se on koiran tehtävä. Nyt olen tyytyväinen siitä, että lähimaastoissa Uuraisilla oli pari vuotta sitten erittäin huono jäniskanta. Naapurin ajokoirakaverin kanssa yritimme juoksuttaa koirillamme alueen ainoata jänistä vuorotellen. Herkku taisi pari kertaa sen löytää kauden aikana, mutta pankkiin meni lukuiset hakukilometrit tulevaisuutta varten.

Minulla on ollut vuosien aikana useampia koiria. Ensimmäisen koirani, pystykorvan pennun, sain joululahjaksi vajaan vuoden ikäisenä. Tuosta koirasta en muista paljoakaan. Olikohan se nimeltään Rekku? Rekku palautui minulle muutama vuosi sitten Pietarin Metsästys- ja kalastusmessuilta ostamieni mongolialaisten saappaiden sisustan karvapeitteinä. Vanhempani joutuivat nimittäin lähettämään Rekun aikanaan Mongoliaan kenkätehtaalle vihaisuuden takia. Näin se minulle muistaakseni kerrottiin.

Myöhemmin minulla on ollut veljeni kanssa pari ajokoiraa. Perheessä on ollut mäyräkoiria, joista yhdestä tuli jälkivalio. Tällä hetkellä perheessä on kolme beaglea, joista Herkku on keskimmäinen.

Jotenkin on ollut helppoa lähteä beaglein kanssa myös kilpakentille. Voin vain olla kiitollinen siitä, mitä harrastus on tuonut tullessaan. Hyviä ystävyyssuhteita on muodostunut Rovaniemeltä Helsinkiin ulottuvalta alueelta. Meille Herkun kanssa Ajovoitta-2019 kisaan pääsy on jo suuri voitto. Kun joku ajo saataisiin aikaan ja tullaan ehyenä "maaliin", se on meille tärkeintä ilman muita odotuksia.

Tapani Hietala

 
 
om. Tuomo Rantala
 
 


 

Peräpöksän Roope on 3,5 vuotias uros, ja on aloittanut jäniksen ajon n 3 vuotta sitten. Vuosien kuluessa taito on lisääntynyt ja jäniksen kiemurat alkaneet selvitä aina vain paremmin. Sitkeys, ajotaito ja hyvä metsästysinto lienevät parhaat ominaisuudet tällä hetkellä. Kotikoirana Roope on ihmisrakas, tottelevainen ja isäntäänsä kiintynyt. Isännän pukeutumisesta Roope tietää milloin ollaan lähdössä jahtiin ja milloin muihin menoihin. Roope viihtyy myös kotona myös yksinkin. Jaa, se tämän vuotinen mestaruus ? Hyvä maasto, koiralla hyvä päivä, "kiltit" jänikset, ripaus hyvää onnea, hyvä sää ja tasapuoliset olosuhteen kaikilla koirilla. Silloin on mahdollisuus hyvään tulokseen jokaisella koiralla ja se on Roopen ja ohjaajan mielestä hyvä lähtökota. Näitä asioita tarvitsevat kaikki koirat. Silloin paras voittaa. Kun kyseessä on vanha ohjaaja ja nuori koira, mitä vaan voi tapahtua. Toivotaan parasta. Varmaa on ainakin se, että kotiin palataan kokemuksia rikkaampana ja uutta oppineena.

Koeharrastukseen minut innosti hyvä jahti-kaverini ja ystäväni edesmennyt Toivo Varis v. 1971. Olin pari vuotta aiemmin hankkinut Arsi- beaglen. V 1969 ja suoritin tuomari-kurssin, siitä se alkoi. Beagleja minulla on ollut yhteensä kahdeksan ja Roope on neljäs Beagle, jolla osallistun Ajovoittajaotteluun. Itselleni koiran ohjaajana tämän kertainen Ajovoittajaottelu on viides. Harrastuksena koiraharrastus on antoisa ja minulle sopiva monella tavalla. Tärkeitä ovat kaverit, uudet ja vanhat, liikunta ja aivojen lataaminen. Tämä sopii minulle. Joka kerta, kun hankin uuden pennun, syttyy halu kouluttaa siitä metsästyskoira ja se vie mukanaan. Tulee samalla opittua itsekin. Tähän sopii vanha pilakuva vuosikymmenten takaa. Siinä vanha mummo makasi sairasvuoteellaan ja katsoi pientä koiranpentua elämänsä loppua miettien ja lausui: "En minä enää muuta toivo, kun eläisi niin kauan että näkisi millainen koira tuosta pennusta tulee".

Tuomo Rantala

 
 
 
POHJA
 
Hamitan Hely
om. Kalle ja Paavo Keränen
 

 

Hamitan Hely on sitkeä ja periksiantamaton, hyvän ajotaidon omaava ja metsästysinnoltaan erinomainen koira. Kokeissa tulostaso on pysynyt hyvänä siitä asti, kun koeura alkoi Helyn ollessa 2,5- vuotias. Kotikoirana Hely on lempeä ja perheenjäsenten kanssa hyvin toimeentuleva, itsenäinen kulkija. Helyn omistaa Kalle yhdessä isänsä Paavon kanssa. Me olemme mahdollistaneet Helyn käyttämisen kokeissa ja jalostuksessa, Paavolle kuuluu suurin kiitos Helyn runsaista metsävuorokausista ja kehityksestä kaikkina näinä vuosina. Hely on silmäterä molempien isäntiensä kodeissa. Vieraiden kanssa Hely on aluksi varauksellinen ja oman reviirinsä hyvin tunteva.

Hely on ensimmäinen oma koira, jolla olemme osallistuneet koetoimintaan. Sitä ennen Kalle on toiminut palkintotuomarina tutun ajokoiramiehen mukana. Kasvatustyö ja Mehtokummun kennel sai alkunsa, kun halusimme saada Helystä pennun kasvamaan omaan pirttiin. Osallistuminen ajovoittajaan on ollut suuri haave Helyn kohdalla. Tämän vuoden lohkon valinta oli Helyn uran kuudes. Tätä ennen Hely on lohkon valinnassa sijoittunut neljä kertaa sijalle neljä, joista kaksi kertaa alle pisteen päähän kolmannesta sijasta. Nyt nautimme tästä matkasta ja jokaisesta hetkestä ajovoittajassa, joka kruunaa 10,5- vuotiaan elämämme koiran hienon uran. Toivomme, että olosuhteet ajovoittajassa olisivat tasapuoliset ja ajettavat löytyisivät joka maastosta. Näin koirat saisivat ajotaidoillaan näyttää osaamisensa. Silloin paras voittaisi!

Kalle Keränen ja Salla Heikkinen

Kalle Keränen & Salla Heikkinen

Mehtokummun kennel 

om. Pirjo Konttinen
 
 
 

Astalan Zetka on 5,5 vuotias uros. Zetka on kotona emännän "keittiökaluste", rauhallinen ja uskollinen seuralainen. Taloudessa on kolme beaglea ja kaikki sisäkoiria, eikä eripuraa synny. Metsällä Zetka on luonteenomaisesti rauhallinen, vähäeleinen, mutta nopea nostoinen ja kuljettaa jänistä pitäen sen 5-7-minuutin etumatkalla. Menestyksen takana Ajovoittajassa uskoisin olevan molempien päivien tehokkuus; nopeat nostot ja varma ajotuntuma.

Tilasin ensimmäisen beagleni vuonna 2007, sen syntymän ja kasvamisen ohella kävin tuomaroimassa muiden koiria. Zetkan myötä olen omalla koirallani osallistunut koetoimintaan vuodesta 2015. Yhdistystoiminnassa olen vaihtelevasti vuosien varrella toiminut.

Koirien kanssa vietetty aika on jo elämäntapa: ne ovat kaikessa mukana.

Pirjo Konttinen

 
 
om. Riina & Michael Schröder
 

Hero on reilu 6-vuotias uros. Kotioloissa Hero on rauhallinen, puhetta vailla oleva koira, joka on helppo ottaa joka paikkaan reissuun mukaan. Hero on ollut varhaiskypsä, ensimmäisiä pitempiä ajoja oli jo nuorena. Metsästysominaisuuksissa iän tuoma varmuus näkyy vuosi vuodelta enemmän, niin haussa kuin ajossakin. Mestaruuden tavoittelussa yhteistyökykyiset ajettavat ovat tärkeitä ja pelissä täytyy olla lisäksi hyvää tuuria.

Koetoimintaan innoistumme lähtemään, koska Heron kasvattajat innostivat meitä mukaan jo luovutushetkellä. Puhe oli viedä koiraa eteenpäin jos vain rahkeet riittää. Hero on ensimmäinen yhteinen koiramme ja metsästyshommien alkaessa sujua menimme ensin palkintotuomarikurssille ennen ensimmäistä koetta. Kummallakin oli aiempaa kokemusta vain lintukoirista. Kipinä koetoimintaan syttyi ja sillä tiellä ollaan aktiivisesti mukana paikallisyhdistyksen toiminnassa ja viemässä koiraa viivalle ja metsään. Nälkä kasvaa syödessä ja beagleja asustaakin meillä jo tällä hetkellä kolme kappaletta. Parhainta tässä harrastuksessa on ajan saatossa muodostuneet ystävyyssuhteet ja erilaiset metsäpäivät, jokainen kerta tuo oman elämyksensä.

Riina ja Michael Schröder
Pirkka-Hämeen Beagle r.y., Puh. 0400 807 877

  näytä normaaliversio » Ylös